duminică, 10 ianuarie 2016

Bronsiolita

Pe un plaman de prematur, dar si pe un plaman de copil normal, fara doar si poate pot aparea probleme. Maia a facut bronsiolita la 3 luni si jumatate,adica la inceputul lunii august.
Debut:
Intr-o zi, micuta mea a tusit de cateva ori. Nimic anormal as fi zis daca nu imi cunosteam copilul si nu faceam diferenta intre tusea cand se ineaca de la saliva si cea care semnaleaza o problema. I-am luat preventiv niste Panadol Baby. Nu a facut febra, nu a avut alte simptome.
A doua zi sotul meu a dus-o la medicul de familie, care ne-a dat asigurari ca micuta nu are nici o problema si sa lasam copilul in pace.
Agravare:
A treia zi copilul haraia.....prezenta wheezing....am dus-o la un pediatru intr-o policlinica de stat din Buzau. Dr. Manole ne-a spus ca fetita are otita, ceva rosu in gat si ceva la plamani. Ne-a prescris un tratament pe baza de antibiotic si...drum bun!
In aceeasi zi, dar mai tarziu, am mers sa vedem un alt pediatru in maternitate. Dr. Micu ne-a spus ca micuta nu are otita, dar are putin rosu in gat si cu siguranta ceva pulmonar. A mai zis ca ar putea fi un astm de la prematuritate si sa mergem la o alta dna dr. specialista in probleme pulmonare pt copii...
In fine... din discutie in discutie am intrebat de dna dr Iordache Alina, un medic tanar si nou la noi in oras, care isi schimbase locul de munca din maternitate in sectia de pediatrie a Spitalului Judetean Buzau.
Astfel, desi incepusem tratamentul cu antibiotic, am sunat a doua zi la spital si am rugat-o pe dna doctor sa ne primeasca.
Imediat si-a dat seama ca e vorba de bronsiolita si ne-a spus ca tratamentul pe care i-l facem deja e gresit, dar ca vrem-nu vrem trebuie sa il terminam ca sa evitam imunizarea copilului la antibiotic.
Ne-a mai spus ca tratamentul pentru asa ceva este pe baza de aerosoli si in nici un caz cu antibiotic, dar sa urmarim copilul cateva zile si sa vedem cum evolueaza.
Punctul culminant:
A doua zi dupa consultatia de la dna Iordache copilul era dispneic. Adica respira cu dificultate mare.
Am sunat-o pe dna dr care ne-a trimis de urgenta la spital la o colega a dumneaei care era de garda si care ne-a facut internare de urgenta.
Care erau problemele:
- dispnee (respirarie sacadata si greoaie)
- harait (wheezing)
- diaree (combinatia minunata intre antibiotic sirop si eubiotic baby....diaree foarte urata)
- nas infundat
- tuse
Asa ca ne-am "cazat" in sectia de terapie intensiva in sectia de pediatrie dein Spitalul Judetean Buzau.
Problemele intampinate acolo...alta data
Pana atunci sa va spun cum s-a desfasurat tratamentul:
Dupa analize de sange, urina si coprocultura s-a stabilit ca tratamentul sa fie format din:
- antibiotic intravenos
-HSH
- Eubiotic Baby pe gura
- Aerosoli cu adrenalina si ser fiziologic
- aspiratii la nevoie
Am refuzat sa fie pusa la izoleta deoarece oxigenul din incubator a fost una dintre cauzele retinopatiei cu care ne-am confruntat in primele luni de viata, asa ca am preferat aspiratii din ora in ora sau chiar mai dese ca sa nu o luam de la inceput cu retinopatia....
In cateva zile deja se vedea o evolutie buna, si in 6 zile am plecat acasa, unde am continuat tratamentul.
Abia acasa am constatat ca siropul antibiotic in combinatie cu eubioticul ii dadeau micutei diaree.
Asa ca am scos eubioticul si am continuat tratamentul fara el, bineinteles cu acordul doamnei doctor.
In cateva zile am rezolvat bronsiolita dar racelile au fost din ce in ce mai frecvente...

Oricum, mii de multumiri doamnei doctor Iordache Alina!
Este un medic foarte bine pregatit, dedicat si atent!
V-o recomand cu incredere!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu