sâmbătă, 15 octombrie 2016

In viata jucam roluri...

Viata e un sir lung de roluri ale aceluiasi actor...
Cand esti copil, indiferent de cate greutati are familia ta, esti un actor care se bucura la nimic. Daca esti sarac, te bucuri la o bomboana. Daca esti bogat te bucuri la un Iphone 7. Dar te bucuri. In fapt, copilul actor sarac nu se va bucura la fel de mult la un Iphone cat se va bucura la o pereche noua de pantaloni... Oricum, asta e alt subiect.
Apoi devii adolescent joci rolul tanarului care a inventat mersul pe jos si respiratul aerului, inventatorului rotii sau mai stiu eu carui descoperitor. Micul Columb, indiferent ca e popular in scoala sau liceu sau tocilarul ezitant evitat, joaca rolul determinant pentru intreaga sa tinerete. Acesta este rolul care ii va scrie cariera. Cu rosu. Este rolul de care pana si adultii se tem. Mai ales cand ajung parinti.
Apoi devii tanar la 18-25 de ani, iar asta este un rol al cercetarii, al descoperirilor si al formarii personalitatii omului de mai tarziu. Provincialii stiu ce zic. Filmul este cam asa: dupa ce ai stat sub papucul parintilor si/sau bunicilor pana ai intrat la facultate, timp in care ai mers de aproape 50 de ori la petreceri/cluburi/discoteci, ajungi in punctul in care "sa-mi bag p**a" esti pe "barba ta". Si ce faci? Pai in prima luna de scoala realizezi ca banii de la ai tai, pe care ti-i dau duminica seara sa ai de "un sandwich la scoala, o apa, autobuz, metrou, paine , mancare (daca ramai fara) si un suc" iti ajung aproape pana marti ca 90% i-ai "spart" duminica seara in club si luni i-ai baut pe restul ca sa "te dregi". Asa ca te angajezi pentru ca nu iti ajung banii. Ei si aici actorii sunt de 3 feluri: prosti, buni si foarte buni.
Cei prosti renunta la scoala si le spun parintilor ca nu le placea facultatea aia....tovarasi, orice scoala faceti, materiile se leaga si capata sens cam in ultimul an....
Cei buni se tempereaza si renunta la serviciu. Se limiteaza la banii de la parinti si se concentreaza pe scoala.
Cei foarte buni pastreaza si serviciul si scoala. Secretul lor e unul: sunt foarte inteligenti si pot sa-si gestioneze si timpul si orele si toate celelalte activitati.
Rolul drogatului sau betivului tinerel din provincie, care inca nu s-a ratat, e un alt rol  care mie mi-a atras atentia.
Si aici actorii sunt de doua feluri: irecuperabili si recuperabili.
Rolul fetei/baiatului "usor de abordat" si aici avem: irecuperabili si recuperabili. Stiti, nu doar femeile sunt doamne, mame si/sau curve....
Rolul femeii  sau barbatului pe care il joaca tanarul la varsta de 25-32 de ani, timp in care "se pune pe picioare". Multi isi intemeiaza o familie, se casatoresc si au primul copil. astfel se suprapun mai multe roluri. Cel de sot/sotie, tata/mama, muncitor, prestator, si cel de tanar....
Rolul asta din urma dureaza cel mai mult....
Rolul adultului responsabil care e cel mai dureros...apare atat la femei cat si la barbati in jurul varstei de 40 de ani, cand copiii sunt deja mari si se descurca singuri....Aici "se lasa" cu divorturi, cu amante si amati, cu partaje....urat....
Rolul pensionarului moralist: "la varsta ta...":)) si daca n-ajungi pensionar, cand il vezi pe unul cu 10 ani mai tanar ca tine ii spui: "eu, la varsta ta...":))
Rolul parazitului sau mortului, dupa caz:)))))))))))))))

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu