miercuri, 29 octombrie 2014

Ce probleme de sanatate pot avea prematurii?

Chiar daca nu prezinta probleme importante de  sanatate pe durata spitalizarii, copii nascuti prematur se externeaza cu recomandare de  visita la oftalmologie si la neuropsihiatrie infantila. Perfect normal, daca te gandesti ca oxigenul din incubator afecteaza ochii bebelusului iar prematuritatea poate avea in impact negative uimitor asupra circulatiei cerebrale ale copilului.
Cateva analize simple cum ar fi in control oftalmologic de  rutina, o ecografie transfontanelara si in control neurologic special au menirea de  a linisti proaspetii parinti, dar si de  a trata din pripa orice potentiala problema.
Nici anemia de  prematuritate nu trebuie neglijata. Este stiut faptul va bebelusii isi maresc depozitele de  fier in ultimele saptamani in burtica mamei, saptamani de  care,din pacate, prematurii nu au parte. Drept pentru care, medicii recomanda tratament cu supliment de  fier, in functie de  necesarul nou nascutului, complex de  polivitamine si D3 sau vigantol pentru fixarea calciului in oase..
Anemia trebuie monitorizata, astfel, la cateva luni se recomanda repetarea analizelor si ajustarea tratamentului in functie de  necesitati.
Este indicat ca bebelusii nascuti inainte de  termen sa fie alaptati la san cat mai mult timp cu putinta. Din pacate, in maternitatile din Romania, exista medici care nu permit mamelor sa alapteze la san deoarece copilul face efort si nu ia in greutate repede pentru a putea fi externat cat mai curand. Consecinta este inevitabila: pierderea laptelui.
Chair daca mamica mulge laptele necesar copilului la fiecare 3 ore, la un moment  dat laptele se imputineaza si dispare. Nici macar o data cu ajungerea acasa situatia nu se schimba in bine. Copilul, neinvatat sa suga la san, va opune rezistenta la incercarile mamei de  a-l alapta. Despre deficientele din maternitatile din Romania vom discuta in alt articol.
Sigur ca in majoritatea cazurilor nasterea prematura este declansata de  o serie de  probleme de sanatate ale mamei, cum ar fi banala infectie urinara. In consecinta, nou nascutul are nevoie de  tratament special cu antibiotic si alte medicamente specifice. Tratamentul dureaza si 10 zile, sub stricta supraveghere a medicului neonatolog.
Apneile frecvente asociate cu alte probleme de  sanatate, febra, acceptarea sau neacceptarea alimentatiei,hernia ombilicala sau alte tipuri de hernie, eritem fesier de  la forme usoare la cele mai grave sunt alte probleme pe care prematurul le poate intampina. Colaborarea parinte- neonatolog- ginecolog este esentiala pentru sanatatea bebelusului. Astept intrebarile voastre referitoare la problemele pe care le intampinati!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu